Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2005 διορίστηκε στο Ιατρείο Βάβδου ο ειδικός Γενικός Ιατρός κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των κατοίκων. Μέσα στις πρώτες ενέργειες ήταν η ανακαίνιση του ιατρείου. Συμπαραστάτες σε αυτό ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ο Δήμος Ανθεμούντα.

Το ιατρείο ανακαινίστηκε και ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός αγοράστηκε. Παρόλα αυτά, λόγω και της οικονομικής στενότητας, δεν εγκρίθηκε η δαπάνη για την αγορά μιας σειράς από ιατρικά όργανα και εργαλεία όπως και για την αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με πρωτοβουλία του ιατρού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008 μια προσπάθεια στο χωριό για τη συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές των κατοίκων. Οι κάτοικοι του Βάβδου αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτήν την πρωτοβουλία και από το υστέρημά τους  κατόρθωσαν να μαζέψουν το ποσό για να αγοραστούν μεταξύ των άλλων ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής,  ένα σπιρόμετρο, ένα μηχάνημα μέτρησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ένα μηχάνημα 24ωρης καταγραφής της Αρτηριακής Πίεσης (ABPM), ένα μηχάνημα για τη μέτρηση του INR.

Έτσι σιγά-σιγά δημιουργήθηκε μια ομάδα κατοίκων που άρχισε να δραστηριοποιείται γύρω από το ιατρείο Βάβδου. Δεν άργησε λοιπόν να έρθει η ιδέα για τη δημιουργία ενός «Συλλόγου Φίλων Ιατρείου Βάβδου».

Με τη βοήθεια της Δικηγόρου κας Καίτη Γιολδάση ο Σύλλογος απέκτησε καταστατικό και το Φεβρουάριο του 2010 το πρώτο του Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός του Συλλόγου όπως αναγράφεται και στο καταστατικό είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα υγείας, η εξασφάλιση και η συντήρηση του βασικού ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και η δημιουργία ενός κλίματος στήριξης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κατοίκων του Βάβδου.

Για τον απολογισμό του έργου της πρώτης θητείας γράφτηκε στην εφημερίδα του Βάβδου στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012:

«Ο πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου γενικός ιατρός κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου σε όλη την τριετία. Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στην συμβολή του Συλλόγου στην αρμονική λειτουργία του Ιατρείου Βάβδου για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Μια από τις βασικές δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα υγείας και η διοργάνωση προληπτικών παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν «η εβδομάδα δράσεων με στόχο την υγεία και το περιβάλλον», αλλά και η ενημέρωση για την «πρόληψη του καρκίνου του μαστού». Πέρα από τον τομέα της υγείας το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο καθιέρωσε τρεις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα μέσα στη χρονιά – τη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τις παραδοσιακές πίτες ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, τη Χριστουγεννιάτικη Εορτή με τη συμμετοχή της «Βαβδινής Χορωδίας» και της χορωδίας μαθητών του Βάβδου, τον αποκριάτικο χορό και μια εκδρομή αρχές Σεπτεμβρίου. Πολύ σημαντικό τέλος είναι το κοινωνικό έργο του Συλλόγου. Η συγκέντρωση τροφίμων τα Χριστούγεννα και η στήριξη οικογενειών με οικονομικά προβλήματα αποτέλεσε μια πράξη συμβολική, που σαφώς πρέπει να επεκταθεί, ώστε να είναι πιο ουσιαστική και συνεχής στους δύσκολους μήνες που ακολουθούν.  Παράλληλα η συγκέντρωση φαρμάκων που δεν χρησιμοποιούνται πια, αποτέλεσε μια ακόμα δραστηριότητα που στήριξε ανασφάλιστους κυρίως ασθενείς, που δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ ευχαρίστησε όλα τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ για την προσπάθεια που κατέβαλαν τα 3 χρόνια της θητείας τους, αλλά και όλες τις Βαβδινές και τους Βαβδινούς που επώνυμα ή ανώνυμα στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύλλογο όλο αυτό τον καιρό».

Το Σεπτέμβριος του 2012 εκλέχτηκε το δεύτερο εν σειρά Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Ιατρείου Βάβδου, έχοντας το δύσκολο έργο της διατήρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Βάβδο, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.